Nieuws

Wonen op recreatiepark straks legaal

Om starters en ouderen te helpen aan een woning, willen regeringspartijen VVD en D66 het wonen op vakantieparken legaliseren. Hiervoor hebben zij minister Stientje van Veldhoven (Wonen) gevraagd om snel in actie te komen. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor het legaliseren van permanente bewoningen.

Het is verboden in de meeste vakantieparken om het hele jaar te wonen. Naar schatting wonen 55.000 mensen illegaal in vakantiewoningen het hele jaar door. Het gaat om veel ouderen maar ook starters die als gevolg van de woningnood geen betaalbare woning kunnen vinden. 

Vakantiehuizen zouden nu al gelegaliseerd kunnen worden. Echter, kost het de gemeente veel tijd en geld om het bestemmingsplan te wijzigen. Daarom doen de meeste gemeenten het niet. 

Als het wonen op een vakantiewoning legaal wordt, zal dit dezelfde rechten hebben als andere inwoners. 

Bron: RTL Nieuws

21 januari 2020 Meer
Omliggende woningen van windmolens slecht voor waarde

De waarden van woningen die in een straal van twee kilometer van windmolen staan, lopen achter op vergelijkbare huizen, volgens onderzoekers.

Volgens onderzoekers van de VU en UVA, is in de periode 1985 tot 2019 de waarde van een woningen in de buurt van een windmolen achter gebleven met 2,1 procent. De effecten zijn bijna twee keer zo sterk geworden na 2011. 

De reden van de daling van waarden zou vooral te maken hebben met steeds hoger wordende windmolens. Hoe hoger, hoe slechter voor de waarden. 

Waardeverlies dat hoger is dan het eigen risico zal moeten worden vergoed door de projectontwikkelaar. Onder de huidige norm is dat eigen risico 2 procent. In de nieuwe Omgevingswet wordt dat 4 procent.

Bron: RTL Nieuws

03 januari 2020 Meer
Steeds meer mensen naar het oosten van Nederland

Volgens de oostelijke provincies moeten de komende 5 jaar 75.000 woningen bij gebouwd worden om de toestroom vanuit de Randstad naar het Oosten te kunnen bijhouden. 

Er zijn namelijk steeds meer mensen die vanuit de Randstad naar het oosten van Nederland verhuizen. Hierdoor ontstaat een woningnood in de oostelijke provincies. Daarom moet er meer geld worden geïnvesteerd worden in nieuwe woningen, vinden de provincies. 

Op 11 november hebben de gemeentes van de provincies een woonakkoord aan minister Van Veldhoven (Wonen) aangeboden dat er meer geld moet komen. De overheid heeft momenteel 1 miljard euro uitgetrokken voor woningbouw in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Groningen. De oostelijke provincies willen dat een deel van die extra middelen wordt ingezet in de woningbouw in steden in Gelderland en Overijssel. De provincies hebben hier zelf al ruim 100 miljoen euro voor gereserveerd. 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat vooral gezinnen en ouderen verhuizen richting het oosten. Voornamelijk jongeren die de provincies juist verlaten maar laten hierbij geen huizen achter. In Nijmegen, Arnhem en Ede is het tekort het grootst. 

Bron: RTL Nieuws

05 december 2019 Meer
Ambitieuze plannen voor Vechtzone

Uit samenwerking van Vechtdal Wonen en Gemeente Hardenberg werden ambitieuze plannen gepresenteerd voor de herontwikkeling van de Vechtzone. Het gaat om het gebied tussen de Kruserbrink en de Vecht in Hardenberg. 

De aankomende jaren worden er twee flats gebouwd met 64 huurappartementen. Daarnaast worden er nog 8 garages gesloopt. Op de vrijkomende plek zal Vechtdal Wonen 122 huur- en 35 koopwoningen gebouwd in diverse prijsklassen. 

Bron: Hardenberg.nl

14 november 2019 Meer
Nieuwe woonwijk in havengebied Ommen

In het gebied tussen de oude haven van het Ommerkanaal en de Ommeresstraat wordt een nieuwe woonwijk opgezet. Hier waren eerst diverse bedrijven gevestigd. De woonwijk moet dynamisch worden, men kan er werken, bouwen, showen, eten en winkelen. Daarnaast wordt het een gebied waar verschillende functies elkaar ondersteunen en versterken. 

De fabrieksstraat wordt één van de nieuwe iconen van Ommen. De straat is autovrij en vormt een aangename verbinding tussen de oostelijke wijken en het centrum. Elke woning heeft een individuele uitstraling. De bovenste verdiepingen kunnen terug liggen, bijvoorbeeld met een dakterras, om een speels beeld te geven. De woningen vormen een aaneengesloten gevelrij, ter hoogte van de begraafplaats onderbroken voor een verbinding ‘naar achteren’. De woningen zijn de ruimtelijke begrenzing van het verblijfsgebied. De woningen hebben geen voortuin, alleen een stoepje.

De Stadshof krijgt eigenzinnige herkenbare architectuur en vormgeving. Belangrijke uitdaging daarbij is de beperkt beschikbare hoogte. De Stadshof concentreert zich rond een gemeenschappelijk groen/tuingebied. Parkeren is buiten de hof.

Het gebied Haven West is de afgelopen jaren getransformeerd tot een prettig woongebied en het gebied rondom Haven Oost is object van studie. Zittende bedrijven zijn verplaatst naar de Strangen of de Rotbrink waardoor de milieukwaliteit al sterk verbeterd is. Het havengebied is historisch gezien het oudste industriegebied van Ommen. 

Bron: Ommen nieuws

15 oktober 2019 Meer
Bouwprojecten in Oost- Nederland onzeker door stikstof uitspraak

Uit een inventarisatie van De Stentor onder de provincies, gemeenten en waterschappen, blijkt dat duizend projecten onzeker zijn door de stikstof uitspraak. 

Er zijn in totaal 1544 projecten in Overijssel die op losse schroeven staan. Daaronder vallen er 115 onder de provincie die een grote maatschappelijke impact kunnen hebben, bijvoorbeeld de realisatie van Bedrijvenpark A1 langs de snelweg bij Deventer en het veiliger maken van de provinciale weg N340 Zwolle-Ommen, alsmede de aanpak van bedrijventerreinen in Zwolle en Genemuiden. De overige projecten binnen Overijssel vallen onder de verantwoordelijkheid van gemeenten, het rijk of waterschappen. 

Ook in Gelderland staan projecten op losse schroeven.Daarom kijken gemeenten, waterschappen en provincies erg uit naar de rekenmethode waarmee de uitstoot van stikstof opnieuw berekend wordt. Nadat de rekenmethode ontwikkeld is, zal er pas duidelijkheid komen over de stikstof uitspraak in deze regio. De methode wordt komende weken verwacht. 

Bron: De Stentor

01 oktober 2019 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief

Wat is jouw huis waard?

iQ Makelaars Leadtool

Contact

De Voormars 6A
7731DD Ommen

0529 - 760 777

Vaak zijn de makelaars buiten de deur en op zaterdag hebben wij open huizen. Wilt u zeker weten dat de juiste collega op kantoor is? Maak even een afspraak.

vechtdal@iqmakelaars.nl