Nieuws

Vereniging Eigen Huis wil andere taxatieregels

Vanaf volgend jaar moeten huiseigenaren die een hypotheek willen afsluiten of wijzigen, verplicht een traditioneel taxatierapport laten maken. Er wordt nu aangestuurd op de Nederlandse Bank een uitzondering maakt op het nieuwe Europese richtsnoer. Volgens Vereniging Eigen Huis kost het veel tijd en geld maar levert het niets extra’s op. 

Er moet vanaf juni 2021 verplicht een traditioneel taxatierapport worden opgesteld wanneer iemand een hypotheek wil afsluiten. Het rapport kost 400 tot 500 euro, terwijl op dit moment een model taxatie van een paar tientjes vaak genoeg is. Vanaf 2022 geldt dit ook voor huizenbezitters die hun lopende hypotheek willen wijzigen voor bijvoorbeeld een verbouwing. 

Bron: RTL Z

10 september 2020 Meer
Vlierlanden fase 2 van start!

Eindelijk mag de bouw van Vlierlanden fase 2 beginnen. Verschillende Overijsselse projecten wachten al maanden op een vergunning, die de provincie lang niet kon geven vanwege de stikstofcrisis. Door de snelheidsverlaging op snelwegen, kunnen de eerste grote projecten weer verder. 

Drie projecten met in totaal zo’n 380 woningen kunnen van start gaan: Geertruidentuin in Deventer, Vlierlanden fase 2 in Ommen en een project in Belt Schutsloot. Als het aan de provincie ligt, volgen andere grote woningbouwprojecten snel. ‘Denk aan Zandweerd in Deventer en natuurlijk Stadshagen in Zwolle’, aldus een woordvoerder van de provincie.

Dankzij de ecologische toets, een relatief eenvoudige procedure, konden veel kleinere woningbouwprojecten al eerder opgestart worden. Voor grote woningbouwprojecten gelden langere procedures.

Bron: RTV Oost

24 augustus 2020 Meer
Flinke stijging vraag Nederlandse vakantiewoningen door corona

Vanwege de coronacrisis is er veel vraag naar vakantiewoningen in Nederland. Vooral in Zeeland, Friesland en Drenthe zijn met name vrijstaande, grotere recreatiewoningen in trek. Hierdoor stijgt het prijsniveau en wordt het aanbod krap.

Het Financieel Dagblad deed navraag bij Fairs Consult, een organisator van vakantiewoningbeurzen in Nederland en België, en Vakantiehuiswinkel.nl. Volgens de woordvoerder Tom van den Brink van Fairs Consult verschuift de interesse van kopers in coronatijd van een tweede huis in het buitenland naar een vakantiewoning in eigen land.

De verkoopmarkt van vakantiehuizen is bezig met een inhaalslag. In maart en april viel de branche stil door de uitbraak van het coronavirus. In juni en juli werd het erg druk voor de makelaars die gespecialiseerd zijn in vakantiehuizen. Daardoor is er krapte ontstaan in het aanbod. Van den Brink verwacht dat de markt dit jaar zelfs nog groeit, ondanks de coronacrisis.

iQMakelaars Vechtdal krijgt in augustus/september 3 nieuwe recreatiewoningen in de verkoop. Houdt de site daarom goed in de gaten, of neem contact op met iQMakelaars Vechtdal via vechtdal@iqmakelaars.nl.

 

Bron: Vastgoed actueel

07 augustus 2020 Meer
Voormalige Hema in Ommen maakt plaats voor woningbouw

Het voormalige Hemagebouw aan de Vechtkade in Ommen maakt plaats voor woningbouw. Het gebouw en de omliggende gebouwen zijn overgenomen door bouwontwikkelaar Ter Steege. Stadswoningen en appartementen vormen de nieuwe entree van Ommen. Aan de Brugstraat komen winkelruimtes.

Na het vertrek van de Hema naar de huidige plek achter het 11 april-plein is de verkoop op gang gekomen. Er is in Ommen veel leegstand in winkelpanden en commerciële panden, waardoor meer winkelruimtes niet wenselijk zijn. Deze unieke plek is daarom uitermate geschikt voor woningbouw. Niet alleen heb je op deze locatie een prachtig uitzicht op de Vecht, maar ook centrum met alle voorzieningen heb je bij de hand.

Voordat dit alles in gang gezet kan worden moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. ook is er nog onduidelijkheid over het aantal huizen en appartementen. Wel zegt Ter Steege dat zij zich richten op het koopsegment en dat het niet per se starterswoningen zijn. De start van de bouw zal waarschijnlijk in 2022 zijn. Tot die tijd zoekt Ter Steege een andere invulling voor het voormalige Hemapand. Na de zomer wil de bouwontwikkelaar een informatiebijeenkomst organiseren voor omwonenden. 

 

Bron: De Stentor (juni 2020)

25 juni 2020 Meer
Lockdown schaadt huizenmarkt niet

Onderzoek van NVM-dochteronderneming Brainbay laat zien dat de huizenmarkt weinig schade ondervindt van de lockdown. Het verkoopaantal lag afgelopen week zelfs 23 procent hoger dan het weekgemiddelde van voor de corona maatregelen.

Ook bij iQ Makelaars merken we dat de lockdown de huizenmarkt niet schaadt. De hypotheekrente is nog steeds laag, dus een woning kopen blijft een goede investering. Er staan nu meer woningen te koop dan een jaar terug. Het gaat om een stijging van 1,4 procent. Als koper heb je meer kans om te slagen.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat woningen nu sneller worden verkocht dan een jaar geleden. Gemiddeld staat een woning nu 29 dagen te koop, terwijl dat een jaar geleden nog 42 dagen was.

Bij iQ Makelaars gaan alle werkzaamheden gewoon door met de richtlijnen van de RIVM in acht genomen. De open huizen maken veelal plaats voor individuele of virtuele bezichtigingen.

 

Bron: Nu.nl

20 mei 2020 Meer
Rijtjeshuizen worden steeds meer waard 

Steeds meer rijtjeshuizen worden meer waard, voornamelijk in dure steden. Onderzoeksbureau Calcasa heeft er een nieuwe term aan dit fenomeen gegeven: de ‘doorsnee miljoenenwoning’.

Volgens Calcasa telt Nederland nu 65.000 huizen die meer dan een miljoen waard zijn. 50 procent van de miljoenenwoningen voldoet nog altijd aan het stereotype beeld: een vrijstaande villa. Maar de laatste jaren is het beeld ook veranderd en zijn er steeds meer andere woningen door de grens van een miljoen euro gebroken. 

Een doorsnee miljoenenwoning is volgens Calcasa dan een tussenwoning of hoekwoning gebouwd na 1945 met een oppervlakte van maximaal 200 vierkante meter. 

Bron: RTL Nieuws

13 mei 2020 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief