iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
247 reviews
iQ Makelaars Funda
9.6 10

Meer lenen niet de oplossing voor woningcrisis

minder dan 1 min..

Terug

De huizenprijzen zijn in de afgelopen jaren gigantisch gestegen waardoor jongeren en starters nauwelijks een huis kunnen kopen. Een oplossing zou kunnen zijn: verhoog het maximale leenbedrag. Volgens experts is dit geen optie. Niet voor de markt en niet voor jou als starter. Er wordt zelfs geadviseerd om het bedrag te verlagen. Hoe zit dit?

 

In 2021 zijn de waarde van woningen behoorlijk gestegen. De gemiddelde verkoopprijs lag in het derde kwartaal zelfs al op 419.000 euro. Het nadelige is dat onze inkomens minder snel stijgen ten opzichte van de woningprijzen.

Huizeneigenaren hebben daarom een goede positie momenteel aangezien woningen steeds meer waard worden. Starters daarentegen hebben het lastiger. De hypotheek mag tegenwoordig niet hoger zijn dan je woning terwijl je vaak wel extra geld nodig hebt om mee te kunnen bieden, vooral overbieden op de woningmarkt.

Vóór 2012 berekenden geldverstrekkers de maximale hypotheek op een andere manier, maar kwamen ze in de praktijk uit op 117 procent van de marktwaarde. Sindsdien is het maximumbedrag afgebouwd naar 100 procent van de marktwaarde.

De reden van die afbouw? Voorkomen dat je in de schulden komt als de waarde van je woning daalt tot onder het hypotheekbedrag.

Bron: Nieuwsuur
27 november 2021

Publicatiedatum 03/12/2021