De Nederlandse woningmarkt staat op het punt om volgend jaar een nieuwe opwaartse trend te ervaren. Hoewel de prijzen van koophuizen dit jaar ongeveer 3,5 procent lager zijn dan vorig jaar, wordt verwacht dat ze de rest van het jaar min of meer stabiel blijven, met volgend jaar een voorspelde stijging van 2,4 procent. Deze voorspelling komt van economen bij de Rabobank, die verwachten dat de snel stijgende lonen de prijzen zullen aanjagen.
Na een daling van de huizenprijzen sinds de zomer van vorig jaar, lijkt de markt nu al te stabiliseren, eerder dan eerder gedacht. Economen bij de Rabobank wijten deze trend aan de sterkere inkomensgroei dan verwacht, gecombineerd met slechts minimale stijgingen in hypotheekrente tarieven. Nic Vrieselaar, econoom bij de Rabobank, verklaarde: "Eerder dit jaar gingen we ervan uit dat de prijzen pas tegen het eind van het jaar zouden stabiliseren. Maar de inkomens van Nederlanders zijn iets sterker toegenomen dan voorzien, terwijl hypotheekrentes amper verder zijn gestegen. Na de heel snelle rentestijging in 2022, waardoor potentiële huizenkopers plots minder hypotheek kregen, neemt het bedrag dat kopers kunnen lenen nu dus juist weer snel toe. Bij een gebrek aan aanbod werkt die oplopende leenruimte al gauw door in de huizenprijzen."
Er zijn wel aanzienlijke regionale verschillen. In regio's zoals Amsterdam, Utrecht, Gooi en Vechtstreek, Haarlem en omgeving, dalen de huizenprijzen naar verwachting met gemiddeld 7 procent ten opzichte van 2022. In Delfzijl en omgeving blijven de prijzen van bestaande koophuizen daarentegen dit jaar nagenoeg gelijk aan vorig jaar. In de rest van Nederland wordt een prijsdaling van zo'n 2 tot 4 procent verwacht. Voor volgend jaar verwachten de economen echter een kleine stijging in alle regio's.
Dit jaar worden naar verwachting 180.000 bestaande woningen verkocht, gevolgd door 170.000 volgend jaar. Dit is een daling ten opzichte van de 193.000 woningen die vorig jaar werden verkocht. Deze afname wordt toegeschreven aan de gestegen rentetarieven en de verminderde nieuwbouw, waardoor er minder doorstroming is op de markt.
Vrieselaar merkte op: "Na de eerdere toename van het aantal te koop staande huizen in 2022 zien we het aanbod dit jaar langzaam weer teruglopen. Vermoedelijk speelt hierin mee dat doorstromers vóór de rentestijging van vorig jaar veel actiever waren. Zij hadden vaak nog een hogere hypotheekrente, en konden door te verhuizen overstappen naar de toen zeer lage hypotheekrente. Tegen dezelfde maandlasten konden ze dan groter of mooier wonen. Maar nu veel zittende huiseigenaren juist een hypotheekrente hebben die vergelijkbaar is met of zelfs lager is dan de actuele rente, blijven huiseigenaren zitten waar ze zitten waardoor er minder aanbod van huizen is. Dat drukt de komende jaren het aantal transacties. Volgend jaar komt daar bovendien de verwachte terugval in nieuwbouw bovenop. Dat betekent minder verhuizingen en dus ook minder woningaanbod."
Bron: Tubantia
Over ons
Overig
Volg ons
Onze klanten beoordelen ons met een 9,6 / 10. Elke klant met een unieke ervaring. Benieuwd naar de verhalen?