iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
247 reviews
iQ Makelaars Funda
9.6 10

Woning kopen: hypotheek aanvragen

Wanneer je een nieuwe woning gaat kopen kun je voor de financiëring hiervan een hypotheek aan vragen. Zeker wanneer je je eerste huis gaat kopen kan het misschien wel onduidelijk zijn welke hypotheek het beste bij jouw situatie past, en welke keuzes er bij komen kijken. iQ Makelaars Vechtdal vertelt je hier daarom graag meer over de mogelijkheden.

Wat is een hypotheek? 

Een hypotheek, ook wel hypothecaire lening, is een lening voor de aankoop van een woning. Als ontvanger van de lening ben je hypotheekgever, en de bank die het geld verstrekt is de hypotheeknemer. De bank ontvangt namelijk een zekerheidsrecht, doordat de aangekochte woning als onderpand voor de lening dient.

Neem gerust contact op

Hypotheek ommen

Hoe werkt een hypotheek? 

Een hypothecaire lening wordt gebruikt voor de aankoop van een woning. Deze lening moet binnen een periode van 30 jaar terugbetaald worden aan de geldverstrekker (bank). Elke maand betaal je een deel van de lening terug, en bovendien betaal je maandelijks rente. Rente is een procentueel bedrag dat je betaalt ter vergoeding voor het risico dat de geldverstrekker neemt. De hoogte van deze rente hangt deels af van de rentestand, maar ook van jouw persoonlijke situatie. 

Als hypotheekgever heb je wel fiscaal voordeel, aangezien de rente van een hypotheek deels aftrekbaar is. Bovendien is het mogelijk om bepaalde kosten bij de aanschaf van de woning af te trekken, denk hierbij aan notariskosten en kosten voor taxatie.

Neem gerust contact op

Hypotheek advies

Wat is de waarde van jouw woning?

Vraag een gratis waardebepaling aan

Aflossingsvrij of verplicht aflossen?

Er zijn tijden geweest waarin een aflossingsvrije hypotheek door veel mensen gekozen werd, maar tegenwoordig is dit niet gangbaar meer. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je tussendoor geen aflossingen, maar alleen rente. De totale som van de lening moet aan het einde van de looptijd in één keer worden afbetaald. Doordat je bij dit type hypotheek geen fiscaal voordeel kunt genieten, kiest vrijwel iedereen ervoor om periodiek af te lossen. In specifieke situaties, zoals bij het meenemen van een bestaande hypotheek bij het kopen van een nieuwe woning, is een aflossingvrije lening vaak nog wel mogelijk.

 

 Vraag hypotheekgesprek aan

Lineaire en annuïteitenhypotheek

Er zijn twee soorten hypothecaire leningen waarbij je periodiek aflost: een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Allebei hebben ze hun eigen voordelen. Bij een lineaire hypotheek is het aflossingsbedrag tijdens de gehele looptijd hetzelfde. De rente wordt elke maand minder, doordat de resterende lening ook elke maand minder wordt. Hierdoor dalen de bruto en netto maandlasten gedurende de looptijd. Met de annuïteitenhypotheek begint de aflossing lager en wordt deze maandelijks steeds hoger. Aanvankelijk betaal je daardoor relatief veel rente, waardoor je meer fiscaal voordeel geniet en dus ook lagere netto maandlasten hebt aan het begin van de looptijd. Neem voor meer informatie en advies over jouw situatie gerust contact op.

Neem contact op

Woning aankopen

Het kopen van een nieuw huis is een grote stap. Daarom is het altijd verstandig om de hulp in te schakelen van een aankoopmakelaar. iQ Makelaars helpt je graag. Dankzij onze kennis en ervaring kunnen we je helpen bij de zoektocht, maar ook bij bezichtigingen, onderhandelingen en alle juridische afwikkelingen. Bovendien kunnen wij je doorverwijzen naar een ervaren hypotheekadviseur die je helpt bij het afsluiten van de hypothecaire lening. iQ Makelaars ondersteunt je bij alle stappen van het aankoopproces: zo hoef jij je nergens zorgen over te maken!

Meer informatie over ons

Meer informatie over hypotheken of de aankoop van een woning? 

Ben je benieuwd naar wat iQ Makelaars Vechtdal voor jou kan betekenen, of wil je in contact komen voor vrijblijvend advies? Vul dan onderstaand formulier in. Onze makelaars helpen je graag verder.

 

Wat is jouw huis waard?

Gratis rapport iQ Makelaars Leadtool